Na sobotu 24. dubna 2010 připravili turisté z nedvědického odboru Klubu českých turistů již 37. ročník pochodu pro veřejnost. Turistům přálo počasí, a tak celkem 848 lidí mohlo putovat jarní krajinou, těšit se z četných výhledů, setkat se s kamarády, známými.

Nejvíce lidí šlo nejkratší trasu 11 km (543). Trasu 20 km absolvovalo 193, 25 km 59. O dlouhé trasy už tak velký zájem nebyl. 50 km šlo pěšky jen 16 nejzdatnějších, 30 km 5. Už tradičně mohou jet turisté také na kole. Letos jich bylo 32. Pochod má název Za krásami okolí Nedvědice a zejména počasí rozhodlo o tom, že účastníci pochodu si mohli krásy okolí naší Nedvědice skutečně vychutnat.

Tak velká účast na nedvědickém pochodu je dána i tím, že chodí hodně místních a těch, kdo přijedou do Nedvědice ke svým známým či příbuzným. Přijeli tradičně lidé z blízkého okolí, ale i z daleka. Nejvzdálenějšími účastníky byli turisté z Popradu, Třeboně, Dvora Králové nad Labem, Staré Lysé, Prahy, Havířova, Hradce Králové. Ti, kdo přijeli z okolí, byli z Bystřice nad Pernštejnem, Brna, Žďáru nad Sázavou, Kuřimi, Tišnova, Radešínské Svratky, Kunštátu, Lomnice, Velké Bíteše, Oslavan, Velkého Meziříčí, Strážku, Borače, Doubravníka, Nového Města na Moravě, Černé Hory, Víru, Polné a dalších míst.

Od roku 1992 je nedvědický pochod také memoriálem Boba Čecha. V sokolovně je pokaždé na stolku Bobova fotografie, hoří svíčka a vystaven je psaný pozdrav cestovateli, kamarádovi, čistému člověku, který také kdysi šel několikrát náš pochod.

Letošní pochod měl jednu mimořádnou událost. Pořadatelé přivítali jubilejního dvacetitisícího účastníka tohoto pochodu. Ano, od roku 1974, kdy se šel první ročník, absolvovalo pochod více než 20000 lidí. Kdo byl tím jubilantem? Jaroslav Švanda z Fryšavy pod Žákovou horou – turista, milovník a výborný znalec přírody, který jezdívá na náš pochod téměř pravidelně.

Připravit pochod tak, aby byli účastníci spokojeni, vyžaduje desítky hodin obětavé práce. Dvacet pořadatelů, kteří byli v činnosti v den pochodu letos, muselo od rána do večera vyvinout docela velké úsilí. Právě díky jim se mohou turisté těšit na sobotu 23. dubna 2011, kdy se uskuteční 38. ročník pochodu.

Petr Vejrosta

Fotogalerie Za krásami okolí Nedvědice