Je skoro jisté, že jinak může vidět pochod pro veřejnost běžný účastník, jinak pořadatel. Dokonce jinak účastník, který přišel v sobotu 25. dubna 2015 poprvé, a jinak ten, kdo už absolvoval některou trasu pochodu Za krásami okolí Nedvědice třeba podvacáté. V každém případě platí číselné údaje, které prozradí leccos. Pěší trasu 50 km absolvovalo 13, 30 km 44, 18 km 113, nejkratší 14, či 12 km 703 a trasu podle souřadnic šli jen 3 lidé. Na kole jelo 50 km 48 a 32 km 27 cyklistů. Celkem tedy 951 turistů prošlo, či projelo na kole některou z tras.

Čísla ale nejsou všechno. Jaké dojmy si účastníci odnášejí z vycházek, co pěkného prožili ten den s kamarády, přáteli, známými, to jsou častěji vyšší hodnoty než našlapané kilometry. Bez nich by ale nebyly ty zážitky, takže vše musí být tak nějak pospolu. Pro turisty je vždycky důležitým faktorem počasí. Letos byla celkem jednoznačná předpověď, jistě i proto byli všichni v klidu, těšili se na pěkné jarní výlety do přírody. K dojmům z vycházky nepochybně patřily úžasné pohledy na jarní krajinu, která zvala k návštěvě svými vůněmi i barvami.

Snažím se nikdy nezapomenout poděkovat pořadatelům. Tedy děkuji moc. Děkuji za sebe (moc rád bych, aby pochod i nadále žil ve zdraví), ale především děkuji za ty stovky účastníků, kteří mají každoročně krásnou příležitost poznat další zajímavá místa kolem Nedvědice, sejít se s kamarády, známými, vrátit se na místa, která si kdysi zamilovali. Čtyřicátý druhý ročník je tedy úspěšně za námi, těšme se společně na příští rok, přesněji na sobotu 23. dubna 2016.

Petr Vejrosta