Přátelé, tak pamatuji hodně, ale letos to bylo z více důvodů mimořádné. Tedy pozitivně mimořádné. Když jsem v pondělí 16. dubna, tedy pár dní před pochodem, poprosil bystřickou Ivetu Burešovou, aby na sobotu zajistila počasí, netušil jsem, že to vezme tak vážně. Od úterý bylo tak pěkně, že tentokrát váhat, zda jít, či nejít na sobotní 45. ročník pochodu Za krásami okolí Nedvědice, nebylo proč. Zvolit správné tričko, přiměřeně krátké kalhoty, nezapomenout na sluneční brýle, trochu tekutin a jít! Případně jet na kole, i taková možnost byla.

Příjemná byla spolupráce s Českým rozhlasem Brno. Letos jsme navázali v této věci na loňský 2. duben (pamatujete?). Rozhlas propagoval naši akci po celý ten slunečný týden, bylo slyšet o Nedvědici, o pochodu, o Pernštejnu. Ale nejen to. Bylo také slyšet o Černvíru. Rozhlas odvysílal povídání Jindřišky Fafílkové, která toho o kostele ví opravdu hodně. Ale v Černvíru není jen kostel. Krytý dřevěný most z roku 1718 má letos rovných 300 roků!

Příjemného toho bylo letos daleko víc. Fajn dojem z nově opravené sokolovny, perfektní spolupráce s naší radnicí už je tradicí. Podařilo se připravit dvě nová razítka (autor kreseb pro jejich zhotovení je Petr Čermák), nový diplom (kresba černvírského mostu Kristýny Hriadelové). Firma Vitar z Železného nabídla dostatečný počet nápojů a energetických produktů, s už tradiční nabídkou „nápoj zdarma“ přišli Hanáčkovi.

V pátek 20. 4. jsme odpoledne připravili vše potřebné v sokolovně a v sobotu hned kolem šesté ranní vítali první turisty. Tři desítky pořadatelů se jako každým rokem těší na ten šíleně náročný den – někdo je v sokolovně, jiný na kontrolním stanovišti. Tak teď konečně zpráva o účasti. Nejprve pěší trasy: 50 km 49, 34 km 27, 27 km 58, 16 km 265, 9 km 468, 7 km 115, 6 km s rozhlasem 108, cyklotrasy 77. Celkem se tedy letošního pochodu účastnilo 1167 turistů.

Jako vždycky bylo hodně místních zájemců o procházku jarní přírodou. Účastníci z nejbližšího okolí přicházejí také každým rokem (Nedvědicko, Tišnovsko, Bystřicko, Novoměstsko, Žďársko, Velkomeziříčsko, Brno). Zajímavé je také sledovat ta vzdálenější místa, odkud turisté přijíždějí do Nedvědice. Letos jsme zaznamenali Ostravu, Pečky, Prahu, Jihlavu, Bratislavu, Zlín, Tovačov, Příbram, Světlou nad Sázavou, Chotěboř, Hulín, Kroměříž, Kamenec pod Vtáčnikom.

Určitě všichni se v průběhu dne potěšili dalekými rozhledy, také vůněmi kvetoucích keřů, pohledy na kvetoucí petrklíče, podběly, plicníky a další jarní květiny.

45. ročník je tedy za námi, a tak se těšme na příští rok a datum 27. duben 2019.

Petr Vejrosta