Věžná železniční zastávka – Věžná – Smrček – Pernštejn – Nedvědice

Výchozím místem je železniční zastávka Věžná. S výjimkou zrychleného vlaku Pernštejn zde staví všechny vlaky (brzký ranní a pozdní večerní vlak staví na znamení). Od zastávky vycházejí dvě značené cesty. Modrá stoupá přímo vzhůru ke Stříteži, žlutá (teď naše) cesta hned za kolejemi vede vpravo a asi po 100 metrech odbočuje na méně vyšlapanou cestu opět vpravo. Cesta se drží nad tratí. Asi po 600 metrech trať přechází – pozor na vlak!

Věžná je menší vesnice s necelými dvěma stovkami obyvatel. Zaujme kostel, na věži kostela jsou hodiny. Podle jeho původní věže pochází i název obce. Kostel bývá večer nasvícen.


Ráno nad Věžnou

Ráno nad Věžnou



Žlutá značka vede nad vesnici a dále kolem křížku. Od březového hájku vpravo přes údolí Nedvědičky je vidět vesnička Bor. Tutéž vesnici lze spatřit ještě při procházení kolem remízku nad Smrčkem. Na konci remízku doporučuji odbočit asi 20 metrů do louky, odměnou je pohled na vrchol Sýkoře (702 m). Poté, co cesta opustí les, se v dálce opět objeví masív Sýkoře.

To jsme již nad vesničkou Smrček. Značka jej míjí, zůstává po levé ruce. Po třetí se Sýkoř objeví až za Smrčkem. Značená cesta vede přímo na hrad Pernštejn. Máte-li chuť, lze si trasu vylepšit. Opustíte-li značenou cestu vpravo a přejdete-li dlouhou louku, odměnou bude pohled z dřevěného altánku, jenž nese krásný název Mařenčino loubí. Odtud vlevo ku hradu. Návštěva hradu určitě stojí za to – již několik let jsou v nabídce nejméně dvě prohlídkové trasy.

Z Pernštejna vede značená cesta po „kamenici“ dolů do Nedvědice. Trasa je 7,5 km dlouhá, s prohlídkou hradu ji lze naplánovat na celý půlden, určitě stojí za to.




Petr Vejrosta,

Odbor KČT Nedvědice