Jarní turistickou sezónu zahajují na Nedvědicku tradičně „bledulkáři“. Tak si mnozí navykli říkat návštěvníkům rezervace Chlébský potok, která dva až tři týdny vždy v březnu nebo na začátku dubna nabízí skutečně půvabné pohledy na tisíce bílých květů bledule jarní. V dubnu je ale další důvod k výletu do Nedvědice.

Poprvé v roce 1974 uspořádali místní turisté pochod pro veřejnost a od té doby se tohoto pochodu zúčastnilo už přes 21 tisíc lidí. Je výborné, že podstatnou část návštěvníků pochodu tvoří lidé místní, případně příbuzní, kteří na den pochodu do Nedvědice přijedou. Na pochod přijíždějí také lidé z okolí (například z Brna, Tišnova, Velkého Meziříčí, Žďáru nad Sázavou, Nového Města na Moravě, Kuřimi, Šlapanic, Štěpánova, Bystřice nad Pernštejnem, Maňové, Kunštátu, Lísku, Olešné, Křeptova, Víru, Klokočí, Veverské Bítýšky, Kovářové, Lískovce, Strážku, Bukova, Hodíškova). Jako každým rokem přijeli účastníci i z větších dálek (z Adamova, Vyškova, Přerova, Boskovic, Havířova, Rosic, Prahy, Hulína, Svojšic, Jihlavy, Třebíče, Sokolnic, Dvora Králové nad Labem, Nemojan, Velkých Bílovic, Čelákovic, Rajhradu, Padochova, Dolních Kounic).

Jak volili letos turisté délky tras? Nejdelší padesátikilometrový okruh absolvovalo 14 nejzdatnějších. Trasu 30 km šlo 20, 24 km79, 19 km 159, 10 km 420 lidí. 66 jelo trasu 65 km na kole. Celkem se tedy 38. ročníku pochodu Za krásami okolí Nedvědice zúčastnilo 758 lidí. Zaujal nejmladší účastník, kterým byl čtyřměsíční Tomáš Hovorka z Nedvědice.

Pochod připravují pořadatelé pokaždé s napětím. Jak vyjde počasí? Kolik přijde letos lidí? Zvládneme akci pořadatelsky tak, aby byli účastníci spokojeni? V den pochodu bylo v činnosti více než dvacet pořadatelů. Navíc se ale „nabalují“ další, se kterými turisté jaksi samozřejmě počítají: informační centrum, restaurace, některé obchody.

Jaký tedy byl 38. ročník? Ptejte se těch, kdo byli v sobotu 23. dubna 2011 na některé z tras, ptejte se někoho z těch, kdo zajišťovali kontrolní stanoviště nebo těch, kdo byli po celý den v sokolovně, aby zajistili „odbavení“ účastníků pochodu před odchodem na trasu, ale také po návratu do cíle. Všichni už můžeme pohlížet k datu 21. 4. 2012, kdy se uskuteční ročník 39.

Petr Vejrosta

Fotogalerie Za krásami okolí Nedvědice