Nedvědice – Kovářová – Lískovec – Vrtěžíř – Kozlov – Štěpánov – Ujčov – Kasany – Nedvědice

Výchozím místem může být nedvědické nádraží. Odtud se vydejte dolů kolem sokolovny, projděte městečkem nejlépe po pravé straně, protože u drogerie a u cukrárny Milena už najdete modré značení. Ano, modrá značka vás povede v prvním úseku cesty směr Kovářová.

Stoupání je sice poměrně prudké, ale odměnou budou pěkné a zajímavé výhledy jak do údolí řeky Svratky, tak i na okolní kopce. Za Kovářovou modrou značku opustíme. Ta vede na křižovatce vlevo k Věchnovu, naše trasa odbočuje dolů k Lískovci. Před Lískovcem je opět pohled na protější kopce, v dáli lze poznat majestátný Sýkoř (702 m n.m.).

V Lískovci jděte hned na kraji vesnice kolem domku č. 37 přímo, opustíte silničku. Dále kolem stavení firmy Elektrify na vozovou cestu. Ta vede až do Vrtěžíře. Cestou jsou opět hodnotné výhledy. Ve Vrtěžíři stojí za povšimnutí pomníčky na návsi. Z vesnice pak budete pokračovat ke Kozlovu. Nejprve se stočíte vpravo a ze silničky odbočíte vlevo hned za mostkem. Půjdete táhlým stoupáním. Odměnou budou opět výhledy. Před vámi už bude vidět Kozlov.

Vrtěžíř

V Kozlově přichází zleva žlutá značka od Bystřice nad Pernštejnem. Vy půjdete vpravo ke Štěpánovu. V těchto místech je značení místy trochu nepřehledné. Projdete lesíkem, dále zhruba po vrstevnici kolem srubu se zelenou střechou, stočíte se trochu vpravo. Opět jsou hodnotné výhledy zejména vpravo do mohutného údolí, vlevo je vidět i nedaleký Zubštejn. Jakmile začne cesta klesat, dávejte pozor na místo, kde budete odbočovat vpravo. Je to v místě, kde vlevo uvidíte „zpáteční“ šipku. Jdete tedy asi 80 m po mezi vpravo a tam již po viditelné značce vlevo dolů. Určitě nepřehlédnete maličkou zvoničku s nádherným textem.

Značka vás převede přes frekventovanou silnici č.19 a přivede až do Štěpánova. Přestup na červenou značku může zkomplikovat jen případné nepřiměřené občerstvení v hotelu Hodůnka.

Červeně značená cesta vede kolem hřbitova, přes modrý most kolem hutě. Za Štěpánovem se v průběhu stoupání jistě zastavíte, abyste si užili pěkných výhledů. Cesta schází do lesa, převede přes potůček a vrací se klesáním až k ujčovskému koupališti. To necháte po levé ruce, Svratku přejdete po lávce a půjdete k silnici. Vyjdete u prvního domku v Ujčově a dáte se vlevo. Určitě nepřehlédnete penzion Zubr. I tam je možnost občerstvení.

Ujčovem můžete projít dost bezpečně po chodnících. Až v závěrečném stoupání chodník není, je potřeba být opatrný. Na Kasanech opouští značka silnici. Vede vpravo k rybníku, za ním vlevo. Po chvíli už budete u řeky a kolem ní vás značka dovede až do Nedvědice.

Každý, kdo se na tuto cestu vydá, může si podle svého zájmu vyhledat zajímavosti o místech, kudy trasa vede.